Akü

Akümülatör Nedir?

Akümülatör; pillere benzer şekilde çalışan bir cihazdır. Genelde daha sonrasında kullanılacak olan enerjiyi depolamak ve de biriktirmek için tasarlanmıştır. Depolama moduna ve biriken enerjinin nasıl kullanılacağına bağlı olarak daha fazla veya daha az süreyle kullanılabiliyor.

Farklı tipte elektrik akümülatörlerinin olduğu dikkate alınmalıdır, bu nedenle her durum için birine veya diğerine sahip olmak gerekli olabiliyor. Asıl amacı depolanan enerji sayesinde başka bir cihazın çalışmasını sağlamaktır, dolayısıyla kullanımları çok çeşitlidir.

Akü Nedir?

Günlük yaşamda akü nedir? Sorusunun cevabı: bu cihaz tarafından elektrik enerjisi kimyasal enerji şeklinde depolanıp ihtiyaç halinde de bu enerjiyi yeniden elektrik enerjisine çevirir.

Akü Nedir

Akümülatörün Parçaları Nelerdir?

Akünün ana parçaları genelde pozitif ve negatif plaklar, seperatör, elektrolit ve de akü kutusundan meydana geliyor. Aküler kullanım sağlanan metal çeşitlerine bağlı olarak, kurşun asit, nikel metal hidrit, nikel kadmiyum, nikel demir ve de lityum-iyon şeklinde çeşitlere ayrılıyor.

Pek çok akü çeşidinin olması karşısında, ilk akıllara gelen şey de kurşun asit aküler oluyor. Bu durumda çok düşük ağırlık miktarına karşın yüksek seviyelerde akım üretimi yapabilen, kurşun asit aküler de az maliyete sahip olan yapıları ve de ürün farklılıkları ile son zamanlarda en çok kullanılan akü türlerindendir.

Akü Neden Çalışmaz?

Akümülatör, atalet radyatörüyle aynı prensipte çalışır: ihtiyaç duyduğunuzda serbest bırakmak için ısıyı depolar. Gövdesi, elektrik akımının ürettiği ısıyı depolayan yüksek yoğunluklu refrakter tuğlalardan yapılmıştır.

Bu daha sonra radyasyonla onarılır ve gerekirse bir fan yardımıyla difüzyonu arttırılabilir. Peki, akü neden çalışmaz? Bu sorun aracın modeli veya markası ne olursa olsun oluşabilecek bir sorundur, normal aşınma ve yıpranmadan veya az çok uzun süre kullanılmamasından kaynaklanabilir.

Ancak çekiciyi çağırmadan bile çözülebilecek hoş olmayan bir durum, aslında arabayı çalıştırmanın ve aküyü hem kablolu hem de kablosuz olarak şarj etmenin bir yolu oluyor. Böyle bir aksilik sonrasında akünün değiştirilmesi her zaman tavsiye edilir.

Akü Bitmesine Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Arabanızın yolda durmasının en yaygın nedenlerinden biri, araba aküsünün bitmesidir; bu oldukça önemsiz bir durumdur, ancak her zaman kolayca çözülemeyen bir durumdur. Bu durumlarda bir dizi kontrol yapmak, aküyü yerinde şarj etmeyi denemek veya sigortanız aracılığıyla yol yardım hizmetini etkinleştirmek mümkündür.

Normal şartlarda, araç tipine uygun akünün takıldığı durumlarda, boşalmış akünün nedenleri:

  • Birkaç yıllık uzun süreli kullanıma veya aracın belirli bir süre boyunca hiç çalıştırılmamasına kadar uzanabilir.
  • Farların açık unutulması gibi aracın yanlış kullanımı akü üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabilir.

Bu gibi nedenlerden ötürü akü de boşalma ya da tükenme gibi durumlar söz konusu olabiliyor.

Akü Bitmesine Neden Olan Durumlar Nelerdir

Akü Arızasında Ne Yapmalı?

Akünün bitmek üzere olup olmadığını anlamak için belirtiler farklı olabilir. Öncelikle çalıştırma zorluğu, akü ikaz ışığının yanması ve gece farlarının zayıf olması gibi. Böyle bir durumda, sorunu kontrol etmek ve gerekirse aküyü değiştirmek için mümkün olan en kısa sürede bir elektrikçiye gitmeniz tavsiye edilir. Bunun yanında önerilecek başka seçenekler de bulunuyor.

  • Akü aniden biterse, arızalı araca ulaşıp bölgede bir elektrikçi olmadığı sürece, harekete devam etmelisiniz.
  • Motoru çalıştırmak için gereken gücü aktarmak amacıyla kabloları kullanarak arabanızı bir diğerine bağlayın veya klasik iterek çalıştırmayı deneyin.
  • Başka bir arabadaki aküyü kullanarak, İki aküyü mümkün olduğu kadar yakın hale getirmek için arabalar yan yana veya diğerinin önünde konumlandırılarak elektrik yükleme yapılıyor.

Tüm bu süreçlerden birkaç dakika sonra, kabloları bağlı bırakarak aküsü bitmiş haldeyken aracı çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Araç boş bir aküyle çalışmaya başlarsa kabloları, bağlanma şeklinin tersi sırayla sökebilirsiniz.

Akü Sorunları Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde modern otomobiller, aracı gerçek zamanlı olarak izleyen ve akü bitmeden önce uyarılmanızı sağlayan gelişmiş teknolojiler, sistemler sunmaktadır. Ancak tüm modeller bu kadar verimli değildir, hatta bazı durumlarda enerji aniden sıfıra düşebilir. Bu nedenle akünün azaldığını veya değiştirme zamanının geldiğini gösteren işaretleri değerlendirerek dikkatli olmak önemlidir.

Bitmiş bir akünün en belirgin belirtisi, ön panelin normal şekilde açılmasına rağmen motorun çalışmaması, marş motorunun dönmekte zorlanması veya hiç tepki vermemesidir. Araç aküsünün azaldığının belirtileri arasında, çalıştırmadan önce çok uzun süre beklemek veya elektrik sistemindeki arızaları gösteren uyarı ışıklarının yanması yer alıyor.

Akü Fiyatları

Genel olarak bakıldığı zaman akü fiyatları hem büyüklük, küçüklük ebatlarına göre hem de markaya göre farklılıklar gösteriyor. Bu durumda hem arabanın modeline hem de ihtiyaç duyulan akünün tür ve çeşidine göre fiyatlar belirleniyor. Aynı zamanda akü yedek parça olarak da temin edilebiliyor. Bu tamamen kişinin kendi ihtiyaç ve isteklerine bağlı olarak şekilleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu